сряда, 3 април 2013 г.

Не трябва да измисляме топлата вода

Ще започна с критиката на тази доста разпространена идея, защото се използва като „за всяка манджа меродия”, което не само не помага на обществения диалог, но и му пречи и вреди.

Другият смисъл на тази идея е, че „всичко вече е измислено и казано”, което само по себе си е абсурдно, защото в живота си непрекъснато измисляме въпроси, отговори, идеи, обяснения, решения, за да можем да го организираме и направляваме както в ежедневието, така и с оглед на по-далечната перспектива. Всъщност в израза, топлата вода е синоним на политиката и обществения живот, а в тях не можем да кажем, че има ясни теория и практика, които да могат да се вземат и да се прилагат наготово. Точно обратното, цялата история на човечеството е свидетелство за непрекъснатото измисляне на нови закони, принципи, правила с цел да се постигат промени към по-добър живот. Но даже да имаше такива теория и опит, пак остава отговорност на всеки народ и нация да се научат да ги използват за свое добро.

Макар и грешна, идеята нямаше да е толкова вредна, ако се използваше само за начало на диалога и за неговото отваряне към въпросите, проблемите, решенията, промените. Но за съжаление тя се използва само за затапване, надхитряване, агресивна атака, за да се правят на знаещи и можещи, без да са такива, след което диалога се затваря и се предава на хората с власт, за да си използват силата и да си разиграват коня, като в същото време носят и цялата отговорност, разбира се. Лошото е, че без активното участие на хората от народа в обществените процеси, управляващите не могат да постигат нищо и са обречени на провал, както става и на практика. А когато само се затваря диалога и се спира дотам, тогава няма как да се убеждават хората и да се печели доверието и подкрепата им. Това важи с още по-голяма сила в България днес, когато народа е доведен до пълно недоверие и съмнение към политиката и обществения живот и с нищо не е канен да участва активно както в диалога, така и в делата в стремежа към по-добър живот.

Ако приемем топлата вода за синоним на добрия обществен живот, би станало още по-ясно защо идеята, че топлата вода(тоест добрия живот) вече е измислена, е грешна. Просто би трябвало да си зададем въпроса – И какво от това, че добрия живот вече е измислен, след като ние живеем бедно и лошо и не можем да постигаме промени към по-добър живот?! Оказва се, че тази идея служи най-много на политиците, хората с най-голямата отговорност, да затапват хората от народа, хората с най-малката отговорност, като така бягат от отговорност, от естествените диалог, общуване, отношения, от принципите и правилата на съвременната свобода и демокрация.

Може да се каже още, че чрез тази идея се блокира възможността за развиване на самостоятелно и свободно мислене, защото, след като всичко е измислено, тогава от нас не се иска да мислим и да участваме активно в обществения живот, а по-скоро само да слушаме и да изпълняваме. Не съм сигурен, че подобна изходна позиция може да намери добър прием и отзвук сред гражданите на съвременна България, колкото и те да са подценявани и упреквани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар