вторник, 9 април 2013 г.

Не ми давай акъл, дай ми пари

Може да се каже, че парите са единица мярка за произведените стоки и услуги, които са реализирани на пазара. Това означава, че, за да искаме пари би трябвало да имаме знания и умения, на чиято основа да извършим работа, за която след това да искаме пари. Другият начин е, когато нямаме пари, а искаме да осъществим някакви планове, да намерим хора, които имат пари и които да имат желание и готовност да ни дадат пари, за да вършим работа заедно. За тази цел е нужно да можем да спечелим доверието и подкрепата на хората, като ги убедим в нашите знания, умения, сили, добра воля. Или казано по друг начин трябва да имаме акъл не само за да можем да изготвяме планове, проекти, програми и да вършим работа, но и да можем също така да общуваме, водим отношения и убеждаваме удовлетворително другите, че можем да вършим добра работа в дадена област, която да донесе добри резултати, успехи и печалба за всички участници.
Особено с влизането в Европейския Съюз се видя ясно, че знанията и уменията ни стигат да произвеждаме 5-10 пъти по-малко стоки и услуги (измерени като БВП на човек) от останалите членки на съюза. Видя се обаче също, че има добре разработена схема за даване на пари на тези, които знаят, могат и се организират да изработят на дело нужните проекти, с които да убеждават отговорните институции, че не само ще получават, но и ще оползотворяват получените фондове за общественото добро. Оказа се, че ние не само не можем да се организираме да измислим и осъществим съответните проекти и да убедим, че сме способни да ги извършим, но и че нямаме нужните проверки и контроли, за да подсигуряваме да не се крадат несправедливо пари от тези фондове. Така изгубихме доверието на европейските институции и доста от парите бяха спрени. Равносметката е, че в началото усвоявахме от 1.5 – 3% от полагащите ни се пари, за да стигнем сега до 7 – 8%, тоест нямаме акъл, сили и способности да усвояваме останалите 92%. Получава се положението, че пари има достатъчно, но ние нямаме акъл да се организираме и направим необходимото, за да получим парите и да допринасяме на тяхна основа за общото добро.
Е, това може би показва, че самият лаф е творение на софийските и селските тарикати у нас, които в голяма степен са овладели общественото пространство и са налагали дух и мислене, че парите са нещо, за което хората се надхитряват и надлъгват и ги постигат тези, които са най-способни в тази насока. Явно в Европейския съюз тези способности са по-скоро обект на съдебната система, но дали за нея са нужни акъл или пари можем да обсъдим някой друг път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар