неделя, 5 януари 2020 г.

Популизмът на хората срещу демокрацията на елитите?

Представителната демокрация и делегирането на власт от избирателите към политиците създава необходимостта обществения договор да се подновява непрекъснато. Освен това всяко поколение се образова само за себе си по отношение на обществените проблеми и въпроси и по тази причина има нужда от отворен обществен диалог, който единствено може да служи за арена, където личните идеи и обяснения се превръщат в обществено мислене и обяснения и така спомагат за този процес на гражданско образование в хода на развитие на обществения диалог. И тъй като елитите са хората с властта, която корумпира, а народът е все повече огромна маса, която трудно се обяснява и определя, това прави някак лесно арогантността на елитите да се насочва към винене на народа за проблемите, като това способства за освобождаването на елитите от отговорността, която носят за проблемите, които обаче не могат да решават. Това само увеличава презрението и разрива между народ и елит. И колкото и да можем да обобщаваме проблемите по тези въпроси, намирайки общото, все пак в един момент е нужно да търсим и различното и тогава ще стигнем до различни причини на Изток и на Запад, както и във всяка една страна поотделно. А радикалното демократично обяснение на популизма би било форма на бягство от отговорност на елитите, което е много типично за посткомунистическите общества и особено българското, защото тя е типично наследство от времето на комунизма, като поведение от страна на елитите.
Обща причина за разрива между народ и елити може да се каже, че е съвременната динамика на обществения живот породена от новите средства за комуникация, интернет и социални мрежи, на която съвременните елити не могат да отговорят с полезни идеи и обяснения, които да са убедителни за противоположните страни и съответно да служат за добра основа за подновяване на взаимното доверие в общественото пространство между социалните групи с противоположни интереси. Така че в условия на загуба на доверие и разпад в обществените отношения е нормално да се появяват нови хора и мислене, които да се стремят да се преборят за получаване на повече влияние и власт.
Отрицателните страни на този популизъм може да са много, но в същото време енергията от него може да се използва, за да се активизират и мобилизират силите в общественото пространство, които да отговорят на нуждите на времето и да предизвикат идеите и решенията на възникващите проблеми. Но не трябва да се подценява факта, че тези явления застрашават много повече посткомунистическите общества, които нямат традиции в свободата и демокрация и съответното подновяването на обществените диалог и договор, отколкото западните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар