сряда, 15 април 2015 г.

Без общи полезни разбирания за властта няма положителни резултати от нея

Когато ни липсва самокритичността, няма с какво да я заменим, защото тя е качество на мисълта и нейното проникновение, които просто още не сме достигнали.

Самохвалещата се власт е пародия на власт, защото явно насочва вниманието и усилията си всячески да повлияе как се възприемат и оценяват действията и работата й, а не да се съсредоточава да върши тази работа по възможно най-добрия начин.

Самоцелната власт купува, подчинява, обезличава хората, като ги кара да й служат, докато властта в името на общото добро издига и признава личностите и създава условията и средата, както нормите и стандартите, които помагат и създават естествените връзки за преливане между личните и обществените интереси. 

Самоцелната власт подчинява хората, а властта в името на общите интереси служи на хората. Разликата между двете се вижда в резултатите от управлението и в настроенията на общественото мнение по отношение на властта. 

Самохвалещата се власт е пародия на власт, защото явно не си дава сметка, че става жертва на собственото си самохвалство, изразено в мисълта на Езоп - "Който се хвали пред тези, които го познават, заслужено прави сам себе си за смях".  

Политиката е най-трудната дейност в обществото, не защото всички мислят, че разбират от политика, а защото е много трудно да се постига съгласие и единство между тези разбирания за доброто, както и да се постигат резултатите, които удовлетворяват всички. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар